10 Nisan 2008 Perşembe

YRD. DOÇ. DR. AHMET ESENKAYA-Rapor

17-30/01/2008 TARİHLERİNDE İCRA EDİLEN ARŞİV ÇALIŞMA
SONUÇ RAPORU

Ankara Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Müzelerinin yenilenmesi ve modern tasarımı ile ilgili Cevat İnce ile Çanakkale’de çalışma planı hazırlandı. Gündemle ilgili bibliyografik kaynaklar tarandı ve yol haritası oluşturuldu.
16. 01. 2008 Çarşamba Saat 19.30 sularında Ankara’ya ulaşıldı.
17. 01. 2008 Perşembe Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne ulaşıldı. Demet Gürol ile görüşüldü. Çalışma yapılacak kurumlara ivedilikle ulaşması için resmi yazışmalara başlandı. Ortak bir çalışma planı üzerinde anlaşıldı. Müzeler ve Dış İlişkiler Daire Başkanı Zülküf Yılmaz ile görüşüldü. Müze Müdürü Ertuğrul Danık, Kurtuluş Müzesi deposunda bulunan obje ve evrakları 21.01.2008 Pazartesi günü çalışmaya açabileceğini söyledi. TBMM Kütüphane Müdürlüğüne gidildi. Çalışma izni ile ilgili Kütüphane Müdürü Dr. Erol Yılmaz ve yardımcıları Dr. Tuncer Yılmaz ve Dr. Abdulhekim Koçin ile görüşüldü. Ayrıca başkan müşavirlerinden İsmail Hacıfettahoğlu ile çalışma gündemi istişare edildi.
18. 01. 2008 Cuma TBMM Mikrofilm Arşivinde biri Sivas’ta, diğeri Ankara’da yayın hayatına başlayan ve her ikisi de Atatürk’ün istek ve oluruyla faaliyet gösteren “İrade-i Milliye (14 Eylül 1335)” ve “Hakimiyet-i Milliye (1 Ocak 1920)” gazeteleri tarandı ve gerekli nüshaların kayıtları araştırma formuna işlendi ve dijital ortama aktarılması istendi.
19. 01. 2008 Cumartesi İskilip Halk Kütüphanesinde gündemle ilgili tarama yapmaya devam edildi. Özellikle “Büyük Millet Meclisi Kütüphanesi Fihristi (1927) ile “Servet-i Fünun Dergisi” tarandı.
21. 01. 2008 Pazartesi Birinci TBMM Müzesi arşiv ve deposunda tarama ve araştırmaya başlandı. Büyük ebatta tablo/fotoğraflar ve 1700 varak belgenin mevcut olduğu görüldü. Anılan müze personelince daha önceden seçilmiş 150 varakın (Osmanlıca belge) scann edilerek dijital ortama aktarılması kararlaştırıldı.
22. 01. 2008 Salı Birinci TBMM Müzesi arşiv ve deposunda tarama ve araştırmaya devam edildi. Taranması gereken tablolar Müze fotoğraf hanesine taşındı.
23.01.2008 Çarşamba Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nde gündemle ilgili personelle toplantılar yapıldı ve İstanbul’dan gelen Hologram ekibinin tanıtım sunusu izlendi ve görüşmeler yapıldı.
24.01.2008 Perşembe TBMM Kütüphanesi ve Mikrofilm Arşivi’nde Melek Yıldızturan, Nesrin Soyer ve Kadir Öztoprak ile beraber kaynak taraması yapıldı.
25.01.2008 Cuma TBMM’de dönemin tanıklarının anı kitapları ile teşhirde kullanılacak Osmanlıca eserlerden seçmeler yapıldı.
26.01.2008 Cumartesi İskilip Halk Kütüphanesinde gündemle ilgili tarama yapmaya devam edildi. “Milli Mecmua” tarandı.
28.01.2008 Pazartesi Çanakkale’den Cevat İnce geldi. görüşmeler yapıldı. Demet Gürol ve Cevat İnce ile beraber Milli Kütüphaneye gidildi. Saat 16.00’da kurum elemanları, Cevat İnce ve Doç. Dr. İsmet Görgülü’nün de katıldığı istişare toplantısı yapıldı. Cevat İnce modern müzecilik hakkında açıklamalarda bulundu. Kurtuluş Savaşı Müzesi ile ilgili metin yazımı tarafıma tevdi edildi. Bir sonraki istişare toplantısı 29.02.2008 günü olarak tespit edildi. Cumhuriyet Müzesi ile ilgili olarak da Melek Yıldızturan görevlendirildi.
29.01.2008 Salı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nde gündemle ilgili personelle toplantılar yapıldı.
30.01.2008 Çarşamba Demet Gürol ve Cevat İnce ile birlikte Başbakanlık Devlet Arşivleri Cumhuriyet Arşivine gidildi. Devlet Arşivleri Genel Müdürü Doç. Dr. Yusuf Sarınay ve Genel Müdür Yardımcısı Halilullah Özcan ile görüşüldü. Peşinden TBMM’ye geçildi. Başkan müşavirlerinden İsmail Hacıfettahoğlu ile çalışma gündemi istişare edildi. TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Cemal Öztaş ile görüşüldü. Kütüphane Müdürü Dr. Erol Yılmaz’la iki kurum arasındaki birliktelik gündemi ve iş takvimi üzerinde çalışıldı. Sonunda ilgili gazetelerin dijital ortama aktarılması için ilgili arşiv müdürlüğüne seçilen gazete listesinin Başkanlık makamı yazısıyla bildirilmesi ve buna bağlı olarak çalışma gününün koordine edilmesi hususundaki görüşme sonuçlandırıldı.
Çanakkale’de çalışmalara devam edilerek Başbakanlık Devlet Arşivleri Cumhuriyet Arşivine ait Müzeden anılan arşive devredildiği ifade edilen Cumhuriyet Halk Partisi (Birinci Meclis Arşivi) katalogu internet üzerinden taraman başlandı, mecliste görev yapanlardan 12 kişinin anıları tarandı her iki çalışma devam etmekte olup sonuçlar değerlendirilmek üzere listelenecektir.

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Esenkaya

Hiç yorum yok: